Over de dirigent

Home / Over de dirigent

Even voorstellen. Mijn naam is Maria van den Ham (1962) en ik ben vanaf september 2014 als dirigent gestart bij Dameskoor De Ladies in Nunspeet, nu alweer 3,5 jaar geleden. Ik woon met mijn man Bram sinds 1994 op ’t Harde (gemeente Elburg) en we hebben een zoon (26 jaar) en een dochter (23 jaar).

Muziek is onlosmakelijk met mijn leven verbonden. Op zevenjarige leeftijd startte ik mijn muzikale “loopbaan” met A.M.V. – en pianolessen, op de muziekschool in Nunspeet waar ik mijn jeugd doorbracht. Met een Conservatoriumopleiding voor Docent Muziek aan het toenmalige Stedelijk Conservatorium (nu Artez Hogeschool voor de Kunsten) in Zwolle, heb ik mij in de loop der jaren op breed muzikaal gebied ontwikkeld. Daar mijn diploma mij de mogelijkheid bood, om met amateurkoren te werken ben ik na mijn studie vanaf 1986 meteen als dirigent aan de slag gegaan in de regio Apeldoorn, Zwolle, Deventer en Almere. Daarnaast  heb ik 24 jaar muziekles gegeven op scholen voor zowel Voortgezet- als Basisonderwijs.

In 2008 besloot ik, om bij het KCO (Kunst en Cultuur Overijssel) in Zwolle een meerjarige koordirectie opleiding te gaan volgen bij Eugene van Boheemen (koordirectie) en Ineke Vlogtman (zangtechniek). Dit heeft geresulteerd in het behalen van mijn diploma koordirigent amateurkoren in juni 2010. Door de jaren heen heb ik met diverse koren gewerkt (zie mijn website mariamusic) waarvan momenteel:

  • Stichting Projectkoor (gemengd koor) VoQ in Zutphen.
  • Muzikaal leider Projectkoor Home Made II.

Ook geef ik individuele lessen piano en zang in mijn studio aan huis. Op de jaarlijkse studiedagen, die ik voorbereid voor de koren waar ik mee werk als ook op aanvraag uit het land, verzorg ik workshops die aansluiten aan de behoeften en wensen van de betreffende koren. Vanaf 2001 heb ik zanglessen gevolgd bij o.a. Hanneke Evink in Deventer, Andrea Schuttevaer en Ineke Vlogtman in Zwolle en CVT lessen bij Frouke van Es in Hasselt. “Goed voorbeeld doet goed volgen” is mijn motto. “Een stem moet een heel leven meegaan en daar zul je met zorg de koorzang op af moeten stemmen.”

Wat ik belangrijk vind als dirigent is, om in goed contact te staan met de koorzanger(s)essen. Om die samenwerking op deze basis vorm te geven, is voor mij essentieel en draagt bij aan een goede kwaliteit in zang als ook in sfeer! Met veel plezier kijk ik terug en vooruit op onze samenwerking.

Tot ziens bij De Ladies,

Maria van den Ham